Pizza z krewetkami- witajcie ponownie

Jeśli kochasz pizzę i masz słabość do owoców morza – ta wersja skradnie Twoje serce. Krewetki w towarzystwie aksamitnego, czosnkowego sosu na bazie śmietanki, delikatnie rozpływającego się sera i świeżej natki pietruszki tworzą połączenie, które smakuje jak letni wieczór nad morzem. To pizza inna niż klasyczne włoskie wersje – bardziej elegancka, lekka i zaskakująco prosta do przygotowania w domu. Idealna na romantyczną kolację, wieczór z winem albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. 🍤🍕🌿




 

Pizza z krewetkami, białym sosem i natką pietruszki

Składniki (na 1 dużą pizzę):

Ciasto:
  • 250 g mąki typu 00 lub pszennej uniwersalnej

  • 150 ml ciepłej wody

  • 1 łyżeczka suchych drożdży

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Biały sos (śmietanowo-czosnkowy):
  • 100 ml śmietanki 30%

  • 1 łyżka mascarpone lub serka śmietankowego

  • 1 ząbek czosnku (starty)

  • sól, pieprz do smaku

  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Dodatki:
  • 150 g obranych krewetek (świeżych lub rozmrożonych)

  • 100 g startego sera mozzarella

  • 1 garść świeżej natki pietruszki (drobno posiekanej)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • świeżo zmielony pieprz

  • skórka z cytryny do dekoracji (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  1. Ciasto:
    W misce wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą, odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę, sól, oliwę i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  2. Sos:
    W rondelku podgrzej śmietankę z mascarpone i czosnkiem. Gotuj kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną soku z cytryny. Odstaw.

  3. Krewetki:
    Podsmaż krewetki na oliwie przez 2–3 minuty na każdej stronie. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną chili lub soku z cytryny.

  4. Pieczenie:
    Rozgrzej piekarnik do 250°C (najlepiej z kamieniem do pizzy). Rozciągnij ciasto, posmaruj białym sosem, posyp mozzarellą, ułóż krewetki. Piecz 8–10 minut, aż ciasto będzie złociste.

  5. Wykończenie:
    Po upieczeniu posyp pizzę świeżą natką pietruszki, skrop oliwą i opcjonalnie dodaj trochę startej skórki z cytryny.

Komentarze

Popularne posty