Pizza z krewetkami- witajcie ponownie
Pizza z krewetkami, białym sosem i natką pietruszki
Składniki (na 1 dużą pizzę):
Ciasto:
-
250 g mąki typu 00 lub pszennej uniwersalnej
-
150 ml ciepłej wody
-
1 łyżeczka suchych drożdży
-
1/2 łyżeczki cukru
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 łyżka oliwy z oliwek
Biały sos (śmietanowo-czosnkowy):
-
100 ml śmietanki 30%
-
1 łyżka mascarpone lub serka śmietankowego
-
1 ząbek czosnku (starty)
-
sól, pieprz do smaku
-
odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
Dodatki:
-
150 g obranych krewetek (świeżych lub rozmrożonych)
-
100 g startego sera mozzarella
-
1 garść świeżej natki pietruszki (drobno posiekanej)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
świeżo zmielony pieprz
-
skórka z cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Ciasto:
W misce wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą, odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę, sól, oliwę i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. -
Sos:
W rondelku podgrzej śmietankę z mascarpone i czosnkiem. Gotuj kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną soku z cytryny. Odstaw. -
Krewetki:
Podsmaż krewetki na oliwie przez 2–3 minuty na każdej stronie. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną chili lub soku z cytryny. -
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 250°C (najlepiej z kamieniem do pizzy). Rozciągnij ciasto, posmaruj białym sosem, posyp mozzarellą, ułóż krewetki. Piecz 8–10 minut, aż ciasto będzie złociste. -
Wykończenie:
Po upieczeniu posyp pizzę świeżą natką pietruszki, skrop oliwą i opcjonalnie dodaj trochę startej skórki z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz