Dietetyczny sernik z serków wiejskich
FIT SERNIK Z SERKÓW WIEJSKICH:
Składniki :
1kg serka wiejskiego
4 jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru
400g jogurtu greckiego lub naturalnego
6 łyżek erytrolu, ksylitolu (lub innego słodzidła np. miodu)
aromat śmietankowy
Przygotowanie:
Serek wiejski blendujemy w wysokim naczyniu. Dodajemy jajka, ciągle blendując Dodajemy budyń i erytrol, ksylitol jeszcze chwilę miksując. Na koniec do naszej masy dodajemy jogurt grecki i
aromat śmietankowy i całość mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się
połączą. Powstałą masę przelewy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy ok 50-60min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Wierzch sernika, posypujemy płatkami
migdałowymi.
Upieczony sernik studzimy stopniowo w piekarniku.
Zdrowego i smacznego!!
Kuszący przepis! Chętnie wypróbuję, wygląda na zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego sernika.
OdpowiedzUsuń