Chaczapuri adźarskie
Witajcie po dość długiej przerwie.
Przybywam do Was z nowym, pysznym , gruzińskim przepisem na chaczapuri adżarskie.
Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Bardzo sycąca potrawa w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło.
Tym razem wrzucę Wam przepis , który robi się Lidlomixie czyli Monsieur Cuisine.
Składniki
- 100 g wody
- 10 g świeżych drożdży,
pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- 15 g oliwy z oliwek
- 125 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- 125 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka (patrz wskazówka)
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić Ciasto 3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg ( 20-22 cm), następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Dłońmi uformować chaczapuri w łódki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć
fetę i mozzarellę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Do każdego chaczapuri nałożyć
po połowie farszu serowego. Piec 13-15 min (250°C). Chaczapuri wyjąć z
piekarnika, widelcem przemieszać wnętrze chaczapuri, tak aby farsz serowy
połączył się z ciastem. Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić
jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika na 1-2 min (250°C), aby
białka jajek lekko się ścięły. Chaczapuri adżarskie podawać bezpośrednio
po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz