Chaczapuri adźarskie

 Witajcie po dość długiej przerwie.
Przybywam do Was z nowym, pysznym , gruzińskim przepisem na chaczapuri adżarskie.

Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Bardzo sycąca potrawa w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło.

Tym razem wrzucę Wam przepis , który robi się Lidlomixie czyli  Monsieur Cuisine.

Składniki

  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 125 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • 125 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka (patrz wskazówka)

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić Ciasto 3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg ( 20-22 cm), następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Dłońmi uformować chaczapuri w łódki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć fetę i mozzarellę, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Do każdego chaczapuri nałożyć po połowie farszu serowego. Piec 13-15 min (250°C). Chaczapuri wyjąć z piekarnika, widelcem przemieszać wnętrze chaczapuri, tak aby farsz serowy połączył się z ciastem. Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika na 1-2 min (250°C), aby białka jajek lekko się ścięły. Chaczapuri adżarskie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Komentarze

Popularne posty