Marynata do mięsa

 Witajcie,

Sezon grillowy w pełni.
Wachlarz potraw jakie można przygotować na grillu jest szeroki.

Ja dziś chciałam Wam przedstawić ,moją marynatę.
Robię ją za każdym razem kiedy zamierzam zrobić kotlety ze schabu karkowego, czy zgrillować.



Składniki:

0,5l mleka
pęczek natki pietruszki
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki curry mielonego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

Wszystkie przyprawy mieszam, cebulę i czosnek kroję w piórka, w misce zalewam mlekiem, przyprawy i  rozbitą karkówkę, delikatnie mieszam.
Odstawiam na co najmniej godzinę, najlepiej na całą noc.
Kotlety z karkówki wychodzą miękkie, soczyste i super chrupiące bo oczywiście obtaczam je w bułce tartej.
Z kolei steki z karkówki na grilla wyjmuje z marynaty na talerz, żeby obciekły i wkładam na rozgrzany grill.

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty