Drożdżówki z serem na ten Nowy lepszy Rok
Jako że mamy Nowy Rok 2021-życze Wam dużo zdrowia i lepszego roku niż poprzedni.
Jako że bylam grzeczna w zeszłym roku i Mikołaj przyniósł mi tzw. LIDLOMIXA #LIDL ,gdzie bylam do niego bardo sceptynie nastawiona, ponieważ wszystko sama lubiłam gotować i robić....
Więc, moje życie sie zmieniło na lepsze....
Nie wyobrażam sobie teraz robienia ciasta drożdżowego ,na pierogi,pizze czy makaron bez niego.
Oto dowód 🤗
Ciasto:
- 220g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- jajko
- szczypta soli
- Masa serowa:
- jajko
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 500 g twarogu, pokruszonego
- 100 g śmietany 18%
- białko jaja
- Przygotowanie:
- Krok 1
Do urządzenia wlać mleko (220 g), dodać drożdże (40 g) i cukier (100 g),
wymieszać 2:30 min/37°C/obr. 1. - Krok 2
Dodać pozostałe składniki (500 g mąki pszennej, 80 g miękkiego masła, jajko, szczypta soli), wyrabiać 2 min/ Interwał. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1 min/ Interwał.
- Krok 3
Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10 cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.
- Krok 4
Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszce można podzielić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką – piec bułeczki w dwóch turach.
- Krok 5
Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Krok 6
Założyć motylek. Do urządzenia włożyć jajko, cukier (70 g) i cukier wanilinowy, utrzeć 2 min/60°C/obr. 3.
- Krok 7
Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki (500 g twarogu, 100 g śmietany 18%, białko jaja), wymieszać przy pomocy kopystki 30 sek./obr. 6.
- Krok 8
W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25 min.
Prawda jakie to proste?!
Przepis zapożyczony od www.zmiksowane.com
- Krok 7
- Krok 4
- Krok 1
Komentarze
Prześlij komentarz