Torcik kanapkowy
Gdy goście przybywają niespodziewanie....
to jest idealna potrawa, ładnie się prezentuje i jest naprawdę pyszna .
Taki torcik robi się w mgnieniu oka.
- 9 kromek pieczywa tostowego
- 10 jajek
- 130 g majonezu
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 4 łyżki posiekanego
szczypiorku
- 80 g salami lub szynki
- do dekoracji np. , rzodkiewki, ogórki, roszponka,
rukola itp..
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ugotować na twardo .
Obrać ze skorupek i włożyć do większej miski. rozgnieść- jak na tradycyjną
pastę jajeczną (można też posiekać na desce lub rozdrobić w inny sposób).
- Dodać majonez, sól i pieprz,
wymieszać. Podzielić na 3 części, do jednej dodać drobno posiekane salami,
do drugiej szczypiorek a do trzeciej posiekane suszone pomidory.
- Obkroić pieczywo ze skórek.
Ułożyć w rządku 3 kromki pieczywa (np. na podłużnym półmisku), wyłożyć na
nie 1/3 pasty z dodatkiem salami. Przykryć kolejnymi 3 kromkami i wyłożyć
na nie pastę ze szczypiorkiem.
- Ułożyć ostatnią, trzecią
warstwę tostów i cały tort (górę i boki) wysmarować pozostałą pastą z
dodatkiem suszonych pomidorów, z tym, że najwięcej wyłożyć pasty na
wierzch, wierzch udekorować rzodkiewkami, ogórkami i lub innymi dodatkami
jakimi dysponujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz