Torcik kanapkowy

 

Gdy goście przybywają niespodziewanie....
to jest idealna potrawa, ładnie się prezentuje i jest naprawdę pyszna .
Taki torcik robi się w mgnieniu oka.


  • 9 kromek pieczywa tostowego
  • 10 jajek
  • 130 g majonezu
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 80 g salami lub szynki
  • do dekoracji np. , rzodkiewki, ogórki, roszponka, rukola itp..

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka ugotować na twardo . Obrać ze skorupek i włożyć do większej miski. rozgnieść- jak na tradycyjną pastę jajeczną (można też posiekać na desce lub rozdrobić w inny sposób).
  • Dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Podzielić na 3 części, do jednej dodać drobno posiekane salami, do drugiej szczypiorek a do trzeciej posiekane suszone pomidory.
  • Obkroić pieczywo ze skórek. Ułożyć w rządku 3 kromki pieczywa (np. na podłużnym półmisku), wyłożyć na nie 1/3 pasty z dodatkiem salami. Przykryć kolejnymi 3 kromkami i wyłożyć na nie pastę ze szczypiorkiem.
  • Ułożyć ostatnią, trzecią warstwę tostów i cały tort (górę i boki) wysmarować pozostałą pastą z dodatkiem suszonych pomidorów, z tym, że najwięcej wyłożyć pasty na wierzch, wierzch udekorować rzodkiewkami, ogórkami i lub innymi dodatkami jakimi dysponujemy.

Komentarze

Popularne posty