Drożdżowe zawijańce jagodowe

Sezon jagodowy w pełni.
Zatem pomysły na jagodowe szaleństwo dla podniebienia jak najbardziej wskazane.
Macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje na dania z jagodami?
A tym czasem przedstawiam Wam moje zawijańce- są naprawdę pycha!!


Składniki:
  • 350 g mąki
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 160 g mleka
  • 1 duże jajko
  • 20 g oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ok. 350 g jagód
  • jajko do smarowania jagodzianek



Zaczynam od ciasta drożdżowego. Drożdże świeże rozpuszczam w mleku, suszone dodaję bezpośrednio do pozostałych składników. Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam.
Wyrabiam dokładnie ciasto drożdżowe ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrabiając, nie dodawajcie zbyt wiele mąki, aby nie było twarde.
Zostawiam ciasto do wyrastania, aby podwoiło swoją objętość. Orientacyjny czas to 1 godzina.
Wałkuję ciasto na prostokąt, kładę jagody, obsypuję cukrem i zwijam.
Układam na blachę i kroję w plastry ok 2-3 cm. Odstawiam na 30–40 minut, by podrosło.
Smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Czas pieczenia to ok. 40–45 minut.


Komentarze

Popularne posty