Drożdżowe zawijańce jagodowe
Sezon jagodowy w pełni.
Zatem pomysły na jagodowe szaleństwo dla podniebienia jak najbardziej wskazane.
Macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje na dania z jagodami?
A tym czasem przedstawiam Wam moje zawijańce- są naprawdę pycha!!
Zatem pomysły na jagodowe szaleństwo dla podniebienia jak najbardziej wskazane.
Macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje na dania z jagodami?
A tym czasem przedstawiam Wam moje zawijańce- są naprawdę pycha!!
Składniki:
- 350
g mąki
- 7
g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 160
g mleka
- 1
duże jajko
- 20
g oleju
- 6
łyżek cukru
- 1
łyżeczka cukru z wanilią
- ok.
350 g jagód
- jajko do smarowania jagodzianek
Zaczynam
od ciasta drożdżowego. Drożdże świeże rozpuszczam w mleku, suszone dodaję
bezpośrednio do pozostałych składników. Wszystkie składniki umieszczam w misce
i mieszam.
Wyrabiam
dokładnie ciasto drożdżowe ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Wyrabiając, nie dodawajcie zbyt wiele mąki, aby nie było twarde.
Zostawiam
ciasto do wyrastania, aby podwoiło swoją objętość. Orientacyjny czas to 1
godzina.
Wałkuję
ciasto na prostokąt, kładę jagody, obsypuję cukrem i zwijam.
Układam
na blachę i kroję w plastry ok 2-3 cm. Odstawiam na 30–40 minut, by podrosło.
Smaruję
rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Czas
pieczenia to ok. 40–45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz