Idealny pleśniak
Składniki
- 200 g masła, schłodzonego
- 5 żółtek, z dużych jajek
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagnieść ciasto
Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części (ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych), do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do zamrażarki na 15 min
Ponadto:
- słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki (lub z innych kwaśnych owoców)
Beza:
- 5 białek, z dużych jajek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego (lub wysypać owoce). Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz