Letnie ciasto z twarożkiem i malinami

Gdy za oknem ,lato,słońce i letnie owoce to aż grzech nie zrobić pysznego ciasta do kawki.
Proponuje Wam super szybki i łatwe ciasto.



3 duże jajka
80 g drobnego cukru do wypieków
75 ml oleju rzepakowego 
1 szklanka mąki orkiszowej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g malin
Nadzienie serowe:

250 g twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie
1 duże żółtko
45 g cukru
8 g cukru wanilinowego 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć lub wymieszać widelcem.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, ubijając. Wlewać  olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy łyżki.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Nadzienie serowe przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i, zanurzając rękaw w cieście, wyciskać kleksy masy serowej do ciasta. 
Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.com

Komentarze

Popularne posty