Sałatka Król Imprezy


Z racji tego że za nami długi weekend majowy, sezon grillowy rozpoczęty, więc szukamy pomysłu na dania z grilla oraz dodatki.
Ja chciałam Wam podsunąć pomysł na fajną sałatkę, która niebanalnie wygląda na stole.


1 opakowanie chipsów Nachos
* 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
* 1 kg pieczarek
* 2 czerwone cebule
* 3-4 pomidory
* 1/2 główki sałaty lodowej
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400-450 g)
* 3 kopiaste łyżki majonezu
* 1 duży ząbek czosnku 
* ok. 200 g sera żółtego
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia (im mniej, tym lepiej)

Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników, by smaki się połączyły.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na łyżce oleju do czasu, aż cała woda odparuje, a grzyby mocno zmniejszą objętość. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

Jedną, drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 10 minut, od czasy do czasu mieszając. Podsmażone mięso doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dodajemy do niego koncentrat. Gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Jeśli mięso jest chude to będzie będzie dość suche i wówczas należy dodać kilka łyżek przegotowanej wody.

Kiedy mięso oraz pieczarki przestygną do temperatury pokojowej, w dużej misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności:

1. Posiekana sałata

2. Pokrojona w cienkie półplasterki czerwona cebula

3. Pokrojone w drobną kostkę i odrobinę odciśnięte z soku pomidory

4. Pieczarki

5. Mięso

6. Odsączona kukurydza

7. Odsączona i przepłukana fasola

8. Sos

9. Starty na drobnych oczkach ser

10. Chipsy 

Sałatka nie wymaga chłodzenia przed podaniem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty