Pieczone kotlety z indyka z dodatkiem cukinii


Szybko, smacznie, dietetycznie- w sam raz coś dla Ciebie !


Składniki 

400 g. mielonego mięsa z  indyka
1 mała cukinia (ok. 300 g)
1  jajko
1  cebula
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka  majeranku
0,5 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Cukinię myję,obieram  po czym ścieram na tarce z grubymi oczami. Potem oprószam ją lekko solą, mieszam dłonią, a następnie odciskam wodę. Tak przygotowaną cukinię przekładam do miski. Do niej dodaję mięso z indyka i jajko, dokładnie wyrabiam dłonią (masa będzie rzadka). Potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy. Mieszam łyżką. Formuję kotlety. Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia, natłuszczam go oliwą. Na papierze układam kotlety. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C  na 30 minut.
Kotlety podaję z surówką, np: z kapusty pekińskiej.

Komentarze

Popularne posty