Ciasto drożdżowe ze skórka pomarańczową
Nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast.
A ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem.
Lecz w końcu nadeszła wiekopomna chwila i postanowiłam śrubować swoich sił.
Lecz w końcu nadeszła wiekopomna chwila i postanowiłam śrubować swoich sił.
I wyszło naprawdę super- jestem z siebie dumna ;)
Rozczyn
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
Ciasto
3 żółtka jaj + 1 białko
75 g cukru
400 g mąki
około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka
100g stopionego masła
100g skórki pomarańczowej , kandyzowanej
100g skórki pomarańczowej , kandyzowanej
Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru pudru
60 g zimnego masła
Przygotować rozczyn: drożdże
skruszyć do miseczki, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i
zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto: żółtka utrzeć z
cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego
mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki łyżką
Gdy składniki dokładnie się
połączą wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż nie będzie kleiło się do dłoni. Na 5 minut przed
końcem dodać stopione masło, wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie dodać skórkę pomarańczową, krótko zagnieść w
misce . Włożyć do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmarować
roztrzepanym białkiem
Przygotować kruszonkę:
drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne
okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto,
rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia
na około 20 minut, następnie wstawić do 180 stopni C piekarnika
i piec przez około 40 minut na złoty kolor.
Przepis zaczerpnięty z www.kwestiasmaku.com
Przepis zaczerpnięty z www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz