Ciasto drożdżowe ze skórka pomarańczową


Nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast.
A ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem.
Lecz w końcu nadeszła wiekopomna chwila i postanowiłam śrubować swoich sił.
I wyszło naprawdę super- jestem z siebie  dumna ;)





Rozczyn
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
Ciasto
3 żółtka jaj + 1 białko
75 g cukru
400 g mąki
około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka
100g stopionego masła
100g skórki pomarańczowej , kandyzowanej
Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru pudru
60 g zimnego masła


Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do miseczki, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki łyżką
Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż  nie będzie kleiło się do dłoni. Na 5 minut przed końcem dodać stopione masło, wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie dodać skórkę pomarańczową,  krótko zagnieść w misce . Włożyć do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmarować roztrzepanym białkiem
Przygotować kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie wstawić do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 40 minut na złoty kolor. 



Przepis zaczerpnięty z www.kwestiasmaku.com

Komentarze

Popularne posty