Makowiec inaczej
Szybki, prosty na kruchy spodzie -makowiec dla zabiegamych leniwców -czyli to co uwielbiam w kuchni-ułatwianie sobie zycia
Skladniki:
Gotowe ciasto na tartę
Składniki na masę :
600 g gotowej, słodzonej masy makowej-moze być z bakaliami
200 g zmielonego twarogu
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
1 czekolada gorzka lub deserowa
50 g orzechów włoskich
2 jajka
200 g zmielonego twarogu
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
1 czekolada gorzka lub deserowa
50 g orzechów włoskich
2 jajka
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wylepić ciastem , spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
NADZIENIE
Masę makową włożyć do miski, dodać twaróg, budyń w proszku, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie . Zmiksować ,następnie dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.
Masę makową włożyć do miski, dodać twaróg, budyń w proszku, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie . Zmiksować ,następnie dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.
Ozdobić można lukrem, cukrem pudrem lub ozdobną posypką.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz