Wilgotne, jesienne ciasto marchewkowe
Wilgotne, jesienne ciasto marchewkowe
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
3/4 szklanki ksylitolu lub pól szklanki syropu z agawy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka zmielonych orzechów / rodzaj wedle uznania/
szklanka posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 ,5 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, słodzidło, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem (np. rózgą kuchenną).
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Tortownice o średnicy 25cm wyłożyć papierem, wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz