Jesienna, kolorowa pieczeń z warzywami



Coś zarówno na kanapki jak i na obiad- pieczeń rzymska kiedyś to nazywali.

Można ją robić tak na prawdę ze wszystkim.








1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka
mrożonka- groszek z marchewką
2 jajka,
30 dag pieczarek
jedna papryka czerwona
sól i pieprz,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka koperku
2 łyżki oleju do smarowania lub rozpuszczonego masła klarowanego

Do mielonego mięsa dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki,paprykę pokrojoną w kostkę, jajka i przyprawy-mieszamy.
Marchewkę z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie 5 minut, odcedzamy i przestygnięte dodajemy do mięsa,
Mieszamy .
Przekładamy do foremek ( 2 foremki 10 x 25). Smarujemy olejem  lub masłem , możemy też położyć plasterki boczku.
Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty