Kurkowa tarta z boczkiem
Prosty i szybki przepis na sezonowe kurki.
Składniki:
200 g kurek
1 cebula
100 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
150 g ayran/ turecki jogurt solony/ może być jogurt naturalny lub śmietana 18%
100 ml mleka
3 jajka
pieprz
sól
200 g tartego żółtego sera / mozzarella/
Przygotowanie:
Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na łyżce
oleju, następnie dodajemy posiekaną cebulę i kurki. Wszystko razem podsmażamy
około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy ze śmietaną/ jogurtem, aywarem/ i mlekiem, doprawiamy
solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy posiekany koperek.
Ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut.
Smacznego!
Ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz