Ciastka orkiszowe z masłem orzechowym i syropem klonowym



Pysznie , szybko, zdrowo...
Ciasteczka rewelacyjne!



Składniki na około  (2 blaszki):
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki syropu klonowego lub z agawy
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g  drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej
W misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i syropem do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Makę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki czekolady.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 17 minut, do lekkiego zbrązowienia. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty