Ciastka orkiszowe z masłem orzechowym i syropem klonowym
Pysznie , szybko, zdrowo...
Ciasteczka rewelacyjne!
Składniki
na około (2 blaszki):
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka masła orzechowego
(około 300 g)
- 60 g masła,
w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki syropu klonowego lub z agawy
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
- 240 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub
mlecznej
W misie
miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i syropem do otrzymania puszystej masy.
Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i
zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Makę
wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu
wmieszać drobinki czekolady.
Na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy ciastkami. Piec w
temperaturze 180ºC przez 13 - 17 minut, do lekkiego zbrązowienia.
A jaki typ mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńja użyłam orkiszowej razowej typ 2000
OdpowiedzUsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuń