Szybkie orkiszowe ciasto z borówkami
Składniki:
- 150 g masła, o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 110 g ciemnego brązowego cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka (60 ml)
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbić jajka, miksując . Na zmianę do ciasta dodawać mąkę i mleko, miksując.
Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut . Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz