Szybkie orkiszowe ciasto z borówkami


Składniki:

  • 150 g masła, o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 110 g ciemnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 250 g mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce 

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. 
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbić jajka, miksując . Na zmianę do ciasta dodawać mąkę i mleko, miksując.
Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut . Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty