Tarta z kurczakiem i szpinakiem
Tarty uwielbiam pod każdą postacią. Są szybkie do zrobienia.
Można je zrobić dosłownie ze wszystkim.
Zarówno na słodko jak i na słono.
Dziś kolejna tarta -tym razem
z kurczakiem i szpinakiem.
Musicie spróbować!
Można je zrobić dosłownie ze wszystkim.
Zarówno na słodko jak i na słono.
Dziś kolejna tarta -tym razem
z kurczakiem i szpinakiem.
Musicie spróbować!
Składniki
Kruche ciasto:
• 250 g mąki (pszennej tortowej)
• 150 g masła, schłodzonego
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
Nadzienie:
• 400 g szpinaku (świeżego )
• 300 g filetów z kurczaka
• mozzarella tarta
• 3 jajka
•pomidorki koktajlowe 8 sztuk
• 2 ząbki czosnku
• 180 ml śmietany 18% -ja użyłam jogurtu natiralnego
• papryka ostra, sól, pieprz,zioła prowansalskie
• 400 g szpinaku (świeżego )
• 300 g filetów z kurczaka
• mozzarella tarta
• 3 jajka
•pomidorki koktajlowe 8 sztuk
• 2 ząbki czosnku
• 180 ml śmietany 18% -ja użyłam jogurtu natiralnego
• papryka ostra, sól, pieprz,zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Ciasto kruche: Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
3. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
4. Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście.
5. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.
6. Przygotować sos: jajka mieszkamy ze śmietaną/jogurtem/ dodajemy startą na tarce mozzarelle oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką oraz ziołami
7. Na podpieczony spód wyłożyć mięso na przemian ze szpinakiem na koniec zalać sosem,ułożyć pomidorki koktajlowe
8. Piec przez 35 minut w temperaturze 190°C, aż sos stężeje.
2. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
3. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
4. Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście.
5. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.
6. Przygotować sos: jajka mieszkamy ze śmietaną/jogurtem/ dodajemy startą na tarce mozzarelle oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką oraz ziołami
7. Na podpieczony spód wyłożyć mięso na przemian ze szpinakiem na koniec zalać sosem,ułożyć pomidorki koktajlowe
8. Piec przez 35 minut w temperaturze 190°C, aż sos stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz