Tarta grzechu warta - z botwinką , szparagami i kurczakiem
No i znowu pora na coś szybkiego, łatwego , letniego...
Tarta- tarty uwielbiam, bo można jeść na ciepło, zimno , słodko i słono- z resztą pewnie to wiecie:)
Sezon warzywno-owocowy w pełni więc trzeba korzystać.
Zapraszam na tartę z botwinką , szparagami i kurczakiem
Składniki- idziemy na łatwiznę ;)
1 opakowanie ciasta francuskiego
500g udek z kurczaka bez kości i skóry
300g pokrojonych liści z botwinki
500g zielonych szparagów
przyprawy do mięsa- gyros, curry, sól, pieprz, tymianek - co kto lubi
łyżka oliwy z oliwek
Sos do zalania:
250 ml Ayran /jogurt turecki/ lub jogurt naturalny/ lub jogurt typu greckiego
3 jajka
200g tartej mozzarelli
przyprawy- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki, nie zbyt małe, marynujemy w przyprawach ok 1h- sól, pieprz, przyprawa gyros, curry, tymianek, łyżka oliwy z oliwek
Sos- Ayran lub jogurt grecki mieszamy z jajkami oraz serem, doprawiamy wedle uznania.
blachę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto francuskie, dociskamy po bokach, jeżeli mamy dużą blachę , tak jak ja, docinamy cisto po bokach aby wszędzie było równe.
Na ciasto wykładamy zamarynowanego kurczaka, równomiernie rozkładamy, następnie dodajemy pokrojone liście botwinki.
Zalewamy sosem. Na wierzchu kładziemy surowe szparagi obcięte mniej więcej w połowie.
Pieczemy w 190C ,45 minut. - jemy na ciepło lub na zimno.
Mozna podawć z sosem tzatziki lub czosnkowym.
Smacznego!
Tarta- tarty uwielbiam, bo można jeść na ciepło, zimno , słodko i słono- z resztą pewnie to wiecie:)
Sezon warzywno-owocowy w pełni więc trzeba korzystać.
Zapraszam na tartę z botwinką , szparagami i kurczakiem
Składniki- idziemy na łatwiznę ;)
1 opakowanie ciasta francuskiego
500g udek z kurczaka bez kości i skóry
300g pokrojonych liści z botwinki
500g zielonych szparagów
przyprawy do mięsa- gyros, curry, sól, pieprz, tymianek - co kto lubi
łyżka oliwy z oliwek
Sos do zalania:
250 ml Ayran /jogurt turecki/ lub jogurt naturalny/ lub jogurt typu greckiego
3 jajka
200g tartej mozzarelli
przyprawy- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki, nie zbyt małe, marynujemy w przyprawach ok 1h- sól, pieprz, przyprawa gyros, curry, tymianek, łyżka oliwy z oliwek
Sos- Ayran lub jogurt grecki mieszamy z jajkami oraz serem, doprawiamy wedle uznania.
blachę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto francuskie, dociskamy po bokach, jeżeli mamy dużą blachę , tak jak ja, docinamy cisto po bokach aby wszędzie było równe.
Na ciasto wykładamy zamarynowanego kurczaka, równomiernie rozkładamy, następnie dodajemy pokrojone liście botwinki.
Zalewamy sosem. Na wierzchu kładziemy surowe szparagi obcięte mniej więcej w połowie.
Pieczemy w 190C ,45 minut. - jemy na ciepło lub na zimno.
Mozna podawć z sosem tzatziki lub czosnkowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz