Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto które robi się w mig!
Składniki na tortownicę
2 szkl mąki pszennej/ orkiszowej/
Przygotowanie:
2 jajka
3/4 szkl ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duży kubeczek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
300-400g świeżych truskawek
Jajka z ksylitolem ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy w małych porcjach jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Jeżeli w tym momencie ciasto nie będzie lejące a będzie bardzo gęste dodajemy jeszcze 50ml jogurtu i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzch układamy truskawki pokrojone w kawałki . Pieczemy przez 55min w 180 stopniach. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Składniki na tortownicę
2 szkl mąki pszennej/ orkiszowej/
Przygotowanie:
2 jajka
3/4 szkl ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duży kubeczek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
300-400g świeżych truskawek
Jajka z ksylitolem ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy w małych porcjach jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Jeżeli w tym momencie ciasto nie będzie lejące a będzie bardzo gęste dodajemy jeszcze 50ml jogurtu i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzch układamy truskawki pokrojone w kawałki . Pieczemy przez 55min w 180 stopniach. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Czy zamiast ksylitolu może być biały cukier?
OdpowiedzUsuńOczywiście- w tej samej ilości.
UsuńPozdrawiam i udanego wypieku :)