Ostatni przepis przed urlopowy -Czekoladowy Clafoutis
Nadszedł czas na długo wyczekiwany pierwszy urlop w tym sezonie wakacyjnym już prawie ;)
więc pora na coś szybkiego, słodkiego , francuskiego
Clafoutis czekoladowy- czyli inaczej mówiąc owoce w cieście
Składniki:
3 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
100 g gorzkiej czekolady/deserowej
2 łyżeczki cukru pudru
400 g wydrylowanych wiśni
Dodatkowo:masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, odstawiamy.
Mleko podgrzewamy w małym rondelku, wrzucamy połamaną czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła.
Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, wlewamy wymieszane mleko z czekoladą i wsypujemy mąkę oraz jeśli dodajemy cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia, na wierzch rozsypujemy wydrylowane wiśnie. Clafoutis pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Clafoutis podajemy na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz