Grillowany filet z kurczaka ze szparagami i risotto
Na upalne dni-coś szybkiego, z resztą jak zwykle u mnie w kuchni-szybko,prosto i smacznie!
Grillowany filet z kurczaka ze szparagami i risotto
Lista składników:
Dwie pojedyncze piersi z kurczaka
Jogurt naturalny
Łyżka oliwy
Pęczek zielonych szparagów
Pieprz
Pietruszka
Sól
Ząbek czosnku
Jogurt naturalny
Łyżka oliwy
Pęczek zielonych szparagów
Pieprz
Pietruszka
Sól
Ząbek czosnku
Piersi z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy. Grillujemy aż się z rumieni. Szparagi płuczemy, usuwamy twarde końcówki, gotujemy w lekko posolonej wodzie w wysokim garnku na stojąco lub na parze, do miękkości.
Risotto :
składniki :
500 g ryżu do risotto
3 cebule dymki
250 ml białego wina
2 łyżeczki musztardy Dijon
1,5 l bulionu drobiowego
170 g sera Cheddar
2 łyżki masła
sól
pieprz
Przygotowanie :
Dymkę (bez szczypioru) drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodajemy suchy ryż, całość mieszamy. Wino mieszamy z musztardą i wlewamy na patelnię. Smażymy na dużym ogniu, aż ryż wchłonie wino, nieustannie mieszając.
Do ryżu dodajemy szklankę bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzamy, aż cały bulion zostanie dodany.
Gdy ryż będzie już lekko ugotowany, dodajemy starty na tarce cheddar i mieszamy, aż ser się roztopi. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Risotto wykładamy na talerz ,kładziemy szparagi i filet z kurczaka -z jarmużu możemy zrobić dla ozdoby chips-wystarczy usmażyć go w głębokim tłuszczu oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz