Szwedzki tort kanapkowy
Inspiracje na ten jakże zachwycający tort znalazłam na stronie Słodko- Słony Świat Ilony.
Tort jest częstym "gościem " na imprezach w Szwecji. Jest to dosyć nietypowy tort ponieważ robi się go z kromek chleba.
Jest bardzo łatwy w wykonaniu lecz troszkę pracochłonny.
Składniki do niego to Wasze indywidualne upodobanie-co dusza zapragnie
Poniżej zdjęcia dwóch różnych tortów wykonanych przeze mnie .
Tort jest częstym "gościem " na imprezach w Szwecji. Jest to dosyć nietypowy tort ponieważ robi się go z kromek chleba.
Jest bardzo łatwy w wykonaniu lecz troszkę pracochłonny.
Składniki do niego to Wasze indywidualne upodobanie-co dusza zapragnie
Poniżej zdjęcia dwóch różnych tortów wykonanych przeze mnie .
SKŁADNIKI do mojego tortu:
16 kromek chleba tostowego
łosoś wędzony (ok. 150-200 g)
jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.)
szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g)
garść rukoli lub roszponki
serek kremowy (typu Almette lub inny z dyskontu, ok. 3 kubeczki po 150 g)
majonez (ok. 4-5 łyżek)
musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)
16 kromek chleba tostowego
łosoś wędzony (ok. 150-200 g)
jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.)
szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g)
garść rukoli lub roszponki
serek kremowy (typu Almette lub inny z dyskontu, ok. 3 kubeczki po 150 g)
majonez (ok. 4-5 łyżek)
musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
plasterki rzodkiewki
plasterki ogórka świeżego
plasterki cytryny lub limonki
kawałki łososia wędzonego,plasterki szynki,papryka
listki pietruszki
świeży koperek,szczypior
plasterki rzodkiewki
plasterki ogórka świeżego
plasterki cytryny lub limonki
kawałki łososia wędzonego,plasterki szynki,papryka
listki pietruszki
świeży koperek,szczypior
WYKONANIE:
Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki.
Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo serkiem kremowym i ułóż plastry łososia.
Przykryj je kolejnymi czterema kromkami chleba. Posmaruj średnią warstwą serka kremowego, posyp drobno posiekaną rukolą lub roszponką i ułóż na niej plasterki jajek. Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu.
Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę.
Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania.
Tort przechowuj w lodówce, Gotowe!
Smacznego !
Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki.
Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo serkiem kremowym i ułóż plastry łososia.
Przykryj je kolejnymi czterema kromkami chleba. Posmaruj średnią warstwą serka kremowego, posyp drobno posiekaną rukolą lub roszponką i ułóż na niej plasterki jajek. Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu.
Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę.
Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania.
Tort przechowuj w lodówce, Gotowe!
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz