Szwedzki tort kanapkowy

Inspiracje na ten jakże zachwycający tort znalazłam na stronie Słodko- Słony Świat Ilony.
Tort jest częstym "gościem " na imprezach w Szwecji. Jest to dosyć nietypowy tort ponieważ robi się go z kromek chleba.
Jest bardzo łatwy w wykonaniu lecz troszkę pracochłonny.
Składniki do niego to Wasze indywidualne upodobanie-co dusza zapragnie
Poniżej zdjęcia dwóch różnych tortów wykonanych przeze mnie .



SKŁADNIKI do mojego tortu:
16 kromek chleba tostowego
łosoś wędzony (ok. 150-200 g)
jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.)
szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g)
garść rukoli lub roszponki
serek kremowy (typu Almette lub inny z dyskontu, ok. 3 kubeczki po 150 g)
majonez (ok. 4-5 łyżek)
musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki)
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
plasterki rzodkiewki
plasterki ogórka świeżego
plasterki cytryny lub limonki
kawałki łososia wędzonego,plasterki szynki,papryka
listki pietruszki
świeży koperek,szczypior
WYKONANIE:
Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki.
Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo serkiem kremowym i ułóż plastry łososia.
Przykryj je kolejnymi czterema kromkami chleba. Posmaruj średnią warstwą serka kremowego, posyp drobno posiekaną rukolą lub roszponką i ułóż na niej plasterki jajek. Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu.
Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę.
Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania.
Tort przechowuj w lodówce, Gotowe!
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty