Sezonowo -tarta z botwinką

Jako że juz prawie prawie lato a dokładniej późna  wiosna -sezon szparagowo-botwinkowy w pełni, postanowiłam to wykorzystać.  Szparagi były no to czas na bowinkę.

Tarta z botwinką i mięsem mielonym
Składniki:
ciasto francuskie
2 pęczki botwinki
1 szalotka
1 duży ząbek czosnku
30dag mięsa mielonego z indyka
200 g śmietany 18 %/ jogurt naturalny/
2 jajka
100 g sera mozzarella
sól i pieprz
forma na tartę /ja użyłam kwadratowego naczynia do zapiekania /
Przygotowanie:
Ciasto ułóż w naczyniu /w razie potrzeby przytnij/
Botwinkę umyj, buraczki obierz, następnie posiekaj razem z łodyżkami i liśćmi.
Cebulkę i czosnek pokrój w półplasterki.
Rozgrzej łyżkę masła dodaj cebulę i czosnek i chwilę smaż. Dodaj posiekane buraczki i łodyżki oraz mięso mielone smaż przez 5 minut-przypraw mięso wedle uznania.
Pod koniec dodaj liście botwinki i całość jeszcze chwilę smaż. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Wymieszaj śmietanę /jogurt/ z jajkami dopraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Wyłóż na spód podduszoną botwinkę z mięsem mielonym ,zalej śmietaną.
Piecz przez 30 minut w 200C.
Gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty