Sałatka z kalafiorem,kurczakiem i.....
Sałatki, surówki -wszystko to idealne na imprezę, grilla, czy obiad rodzinny.
Dziś przepis na zaczynajacy się niebawem sezon kalafiorowy.
Dziś przepis na zaczynajacy się niebawem sezon kalafiorowy.
Składniki :
1 średniej wielkości kalafior /może być również mrożony/
1 podwójny filet z kurczaka lub 4 udka bez kości i skóry
1.5 opakowania mini mozzarelli
pęczek szczypioru
1 podwójny filet z kurczaka lub 4 udka bez kości i skóry
1.5 opakowania mini mozzarelli
pęczek szczypioru
Sos:
2 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1. 5 łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wody
Przygotowanie:
Kalafiora umyć, wyczyścić, pokroić na mniejsze gałązki, ugotować w wodzie z odrobiną soli na pół miękko (wedle uznania )
Piersi umyć, wyczyścić z błon i chrząstek i pokroić w nieco grubszą kostkę.
Usmażyć mięso na niewielkiej ilości tłuszczu z ulubionymi przyprawami/bądź zgrilować/
szczypior posiekać
mozzarelle przekrajamy na połówki
Ugotowanego kalafiora odlewamy -odstawiamy do ostygnięcia, tak samo robimy z usmażonym mięsem.
Do kalafiora dodajemy mięso, szczypior i mozzarellę i robimy sos.
Sos miodowo-musztardowy najlepiej zrobić w małym słoiku zakręcanym .
Wszystkie składniki wlewamy do słoika,zakrecamy słoik i energicznie mieszamy aż powstanie jednolity sos.
Polewamy sałatkę sosem doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i.....
Smacznego:)
Piersi umyć, wyczyścić z błon i chrząstek i pokroić w nieco grubszą kostkę.
Usmażyć mięso na niewielkiej ilości tłuszczu z ulubionymi przyprawami/bądź zgrilować/
szczypior posiekać
mozzarelle przekrajamy na połówki
Ugotowanego kalafiora odlewamy -odstawiamy do ostygnięcia, tak samo robimy z usmażonym mięsem.
Do kalafiora dodajemy mięso, szczypior i mozzarellę i robimy sos.
Sos miodowo-musztardowy najlepiej zrobić w małym słoiku zakręcanym .
Wszystkie składniki wlewamy do słoika,zakrecamy słoik i energicznie mieszamy aż powstanie jednolity sos.
Polewamy sałatkę sosem doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i.....
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz