Ryba poleca się na piątek
Skoro jutro piątek -więc czas rybowy.
Raz w tygodniu,nie koniecznie w piątek można ,ba nawet trzeba jeść ryby.
Pieczone są moim zdaniem najlepsze.
Dziś szef kuchni poleca - pstrąga tęczowego.
Banalny ,szybki przepis na coś dobrego.
Raz w tygodniu,nie koniecznie w piątek można ,ba nawet trzeba jeść ryby.
Pieczone są moim zdaniem najlepsze.
Dziś szef kuchni poleca - pstrąga tęczowego.
Banalny ,szybki przepis na coś dobrego.
Pieczony pstrąg tęczowy z masłem pietruszkowo-czosnkowym.
Składniki:
pstrąg 2 szt /tuszki/filety/
masło 2 łyżki
pietruszka 1/2 pęczka
pieprz cytrynowy
pieprz biały
dwa plasterki cytryny
ząbki czosnku 2 szt
masło 2 łyżki
pietruszka 1/2 pęczka
pieprz cytrynowy
pieprz biały
dwa plasterki cytryny
ząbki czosnku 2 szt
Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z pietruszką . Dodać rozpuszczone masło, wszystko razem za pomocą widelca bardzo dobrze wymieszać.
Pstrągi oczyścić z łusek i wnętrzności, odciąć łby, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym./w przypadku filetów tylko je obmyć/. Całą rybę obsypać solą i pieprzem. Ryby oblać roztopionym masłem z przyprawami .
Do środka ryb włożyć plasterki cytryn. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 35-40 minut. I gotowe!
Do środka ryb włożyć plasterki cytryn. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 35-40 minut. I gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz