Pora na coś FIT -Pieczone placuszki z kurczaka
Pieczone placuszki z kurczaka
Paprykę kroimy w drobną kostkę, cukinie myjemy (jeśli nie mamy ekologicznej cukinii to także obieramy) i trzemy oba warzywa na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso , oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie siekamy, aż powstaną małe kawałki, które zaczną się kleić. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180ºC z termoobiegiem). Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy je z papryką,pieczarkami, mozzarellą z kurczakiem/indykiem, koperkiem/szczypiorkiem, , słodką papryką. Wyciskamy do masy ząbek czosnku, dodajemy surowe jajko i mieszamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy bułkę tartą i mąkę – mieszamy – najlepiej dłonią. Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Formujemy dłońmi kotleciki – ja robiłam je dość grube, w kształcie burgerów – wyszło 12 sztuk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
- 500 g piersi z kurczaka lub indyka
- 1 średnie jajko
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 30 dag pieczarek
- 30 dag startego sera mozzarella
- 1 łyżka mąki pszennej lub ryżowej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Paprykę kroimy w drobną kostkę, cukinie myjemy (jeśli nie mamy ekologicznej cukinii to także obieramy) i trzemy oba warzywa na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso , oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie siekamy, aż powstaną małe kawałki, które zaczną się kleić. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180ºC z termoobiegiem). Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy je z papryką,pieczarkami, mozzarellą z kurczakiem/indykiem, koperkiem/szczypiorkiem, , słodką papryką. Wyciskamy do masy ząbek czosnku, dodajemy surowe jajko i mieszamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy bułkę tartą i mąkę – mieszamy – najlepiej dłonią. Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Formujemy dłońmi kotleciki – ja robiłam je dość grube, w kształcie burgerów – wyszło 12 sztuk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz