Na otwarcie nowego bloga oraz sezonu szparagowego , zapraszam na tartę :)
Tarta z kurczakiem,porem i szparagami ...
Potrzeba:
Spód:
- 100g zimnego masła
- 220g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Farsz:
- 1 mały por
- 1 pierś z kurczaka
- pęczek szparagów
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 100ml mleka
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki posiekanych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki startego grana padano/ parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty.
4. Ponakłuwaj obficie ciasto widelcem i piecz 10min. w 180*C.
Farsz:
1. Pora umyj i pokrój w talarki.
2. Pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę.
3. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki.
4. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, mleko i wymieszaj na jasną, jednolitą masę.
5. Do masy jajecznej dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
6. Na upieczony spód tarty ułóż pora i kurczaka i zalej całość masą jajeczną.
7. Na wierzchu ułóż szparagi i posyp całość równomiernie startym serem.
8. Piecz 40-50min. w 180*C.
Smacznego😊
Wygoda pysznie ❤️ Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń