Gołąbki z młodej kapusty pekińskiej

Z racji tego że teraz wszystko co młode ,małe, soczyście wyglądające sezonowe -więc postanowiłam  zrobić  gołąbki z młodej  kapusty pekińskiej.



Składniki :
Główka młodej kapusty pekińskiej
500g mięsa mielonego z indyka/wieprzowe/wieprzowo-wołowego/
jedna torebka kaszy jaglanej
Passata pomidorowa  z czosnkiem
sól,
pieprz,
zioła  prowansalskie
papryka słodka mielona,
listek laurowy
ziele angielskie
Przygotowanie :
Kapustę odrywamy liść  po liściu, końce obcinamy, liście wkładamy  do szerokiego  garnka  twardymi końcami, przykrywamy i gotujemy 5-10minut.
Kaszę  gotujemy wg  przepisu na opakowaniu,przestudzoną dodajemy połowę  woreczka do mięsa  mielonego,przyprawiamy ...
Kapustę wyjmujemy i studzimy.
Na każdym listku kapusty nakładamy garstkę mięsa i zawijamy. Takie zawiniątka układamy w garnku z niewielką ilością wody ok 20-30minut.
Zaprawiamy sos passatą pomidorową i gotowe.
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty