Budyniowe ciasto bez pieczenia
Jako że w domu mam jednego kochanego degustatora i smakosza moich kulinarnych przygód który uwielbia słodycze i ciasta w każdej postaci i każdego rodzaju /ja mogłabym bez nich żyć / postanowiłam zrobić coś szybkiego i łatwego -to ciasto to ideał 😉
Składniki:
★ dwa duże podwójne opakowania herbatników /mogą być kakaowe/
★ cztery budynie czekoladowe /mogą być bez cukru a słodzimy je ksylitolem/
★dżem /powiodła porzeczkowe lub wisniowe
★ 2l mleka/kokosowe/sojowe
★ płatki migdałowe do posypania
★ cztery budynie czekoladowe /mogą być bez cukru a słodzimy je ksylitolem/
★dżem /powiodła porzeczkowe lub wisniowe
★ 2l mleka/kokosowe/sojowe
★ płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, ewentualnie można zrobić troszkę rzadsze.
Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm (może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 lub 5 takich warstw, z tym, że druga warstwa od dołu ma mieć zamiast kremu - dżem. Na wierzchu też ma być cienka warstwa kremu.
Ciasto oprószyć płatkami migdalowymi i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Ciasto oprószyć płatkami migdalowymi i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Komentarze
Prześlij komentarz